Jogurtowe z rybą




Składniki:
jogurt naturalny mały
- 1 jajko
- mąka owsiana, kukurydziana, ryżowa
- płat ryby mrożonej (np.: dorsz, morszczuk, łosoś, pstrąg)
- łyżeczka masła


Do miski wlewamy jogurt, dodajemy jajko i roztopione masło. Rybę, po rozmrożeniu, miksujemy w blenderze i dodajemy do pozostałych składników. Składniki dokładnie mieszamy dodając mąkę do uzyskania półpłynnej masy. Następnie ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie cienką warstwę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 - 60 minut, w zależności od grubości ciasta. Podczas pieczenia należy:
- kontrolować stopień zarumienienia tak, aby nie przypiec ciasta zbyt mocno
- podziurkować ciasto widelcem, aby usunąć nagromadzone powietrze, które powoduje niepożądane dziury.
Po zakończeniu pieczenia wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu kroimy na małe kawałki (jak na zdjęciu). Następnie przekładamy na blachę  i suszymy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 100°C przez 40 - 60 minut, w trakcie kontrolujemy stopień wysuszenia smaczków. Studzimy i gotowe. Można zamrażać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.